Bu konuyu kısa ve açıklayıcı bir şekilde anlatıp, otel gelirinizi yükseltmeniz için yapmanız gerekenlerden bahsedeceğim.
Bu yazıyı okuduğunuza göre bir otel çalışanı ya da bir otel sahibi olduğunuzu varsayıyorum. Otelinizin rezervasyon aldığı kanallara şöyle bir bakın. Hiç bir kanal ya da acente yoktur ki bunu sizin için ücretsiz yapsın. Yani hepsi belirli bir komisyon karşılığı size müşteri gönderir.
Komisyon ödeme durumu sizin için bir zarar etme durumudur. Komisyon ödemekten kaçmanız için insanların sizin kendi web sitenizden rezervasyon yapmaları gerekmektedir.
Peki insanları web sitenize nasıl çekeceksiniz ve daha da önemlisi artık bütün enerjisini buna ayırmış komisyoncuların sizin müşterilerinizi nasıl çaldıklarını anlatacağım.
Booking.com diye bir şey var biz otelcilerin hayatında. Araştırmalara göre Booking.com gibi acenteların otellerden aldığı ortalama komisyon oranı %27'dir. İnanabiliyor musunuz %27!
Bu rakamlar %10'lar ile başlamıştı ki bugün bu hale geldi. Kazandığımızın %20'sini ya da %30'unu bu gibi acenteler ile paylaşmak yerine web sitenizden satışınızı yükseltmelisiniz, çünkü oraya ödediğiniz bir komisyon oranı yok.
Web sitenizden satışı yükseltmek için neler yapabilirsiniz?
Öncelikle elbette arama motoru optimizasyonu yani SEO (search engine optimization) yapacaksınız. Kaliteli bir web siteniz olacak ve ssl sertifikanız olacak. Yani rezervasyon motorunuz https linkli güvenli bağlantıya sahip olmalı.
Web sitenizin dizaynı kolay ulaşılabilir olmalı ki misafirleriniz aradıklarını bulabilsinler. Backlink çalışmaları ve kelime çalışmaları yapmalısınız. İyi data okuyabilmelisiniz vs. vs. SEO kısacası bir kişinin tüm zamanını ve emeğini ayırması gereken bir konu olduğu için bunu dışarıdan çözmeniz gerekiyor.
Google Adwords ile reklam verebilirsiniz. Reklamı verirsiniz ve seçtiğiniz kelimelerde siteniz üst sıralarda görünür. Booking.com da parasının büyük bir çoğunluğunu google reklamlarına yatırıyor evet ama arada bir fark var. Google'da daha çok para veren daha yukarıya çıkmaz. Google'nin belirlediği kalite puanı vardır. Kalite puanınıza ve kelimeye göre yaptığınız ödeme sonucunda sıranız değişebilir. Yani Google reklamlarında Booking.com'un önüne geçebilmeniz mümkün. Ayrıca otelinizin ismi Google Adwords'te düşük bir şekilde ücretlendirilmiş olacağı için kendi otelinizin adına daha uygun bütçeli reklamlar yayınlayabilirsiniz.
Arama motorlarında kendi otelimin adı aratılıyorsa neden reklam vereyim?
Ne kadar haklısınız. Fakat durum maalesef öyle değil. Oteliniz ismiyle aratıldığında Booking.com reklamı en üstte reklam sonuçlarda görünür ve sizin otelinizin sitesi eğer iyi SEO yapmış iseniz doğal sonuçlarda en başta görünür. Üzgünüm ama reklam sonuçları ilk sırada göründüğü için tıklamanın %73'ü booking.com'a gider. Eğer sizin otelinizin ismine ait sonuçlarda birden fazla reklam varsa size gelen potansiyel müşteri sadece %8'dir ki bunun rezervasyona dönüşme oranı neredeyse hiçtir.
Bakın başka bir firmanın marka adına reklam yapması yasaktır. Avrupa'da bir çok büyük otel bununla mücadelesini sürdürüyor ve bütün dünyada turizmciler bugün direct booking konusunu konuşuyor. Fakat bizim ülkemizdeki otelciler ellerini kollarını sallamadan aldıkları rezervasyonlar ile işlerin yürüdüğünü sanıyorlar.
Booking.com sandığınızdan daha zeki bir şirkettir
Priceline bildiğiniz gibi booking.com'un sahibidir. Priceline geçtiğimiz günlerde buteeq ve hotel ninjas gibi şirketleri satın aldı. Bu iki şirket otellerin rezervasyon motorlarını yapan şirketler ve bugün booking.com size %10 komisyon ödemeniz karşılığında, size rezervasyon motoru yapma imkanı sağlıyor.
Yani booking.com bütün enerjisini cebinizdeki parayı almak için kullanıyor. Tabii sadece booking.com diye bahsetmek biraz haksızlık olabilir. Komisyonculuk kolaydır ve ortada sarfetmeniz gereken büyük çabalar yoktur, temiz paradır. Bir çok acente ve firma booking.com gibi sizin paranızı almaya çalışmaktadır.
Bir örnek daha verelim. Bazı firmalar, sizin otelinizin domain adresine yakın domainler alarak kendi sitelerinden sizin sitenizmiş gibi oda satarlar. Örneğin "Mekan Otel" isminde bir oteliniz var. Kendini uyanık sanan acenteler "www.mekanotelofficial.com" diye domainler alarak ve bu domainleri kendi rezervasyon kanallarına yönlendirip Google üzerinde reklam yaparak sizi arayan, sizin sitenize girmek isteyen ve sitenizden rezervasyon yapmak isteyen misafirlerinizi çalıp sizden para alırlar.
Bunlara dikkat etmeniz lazım. Uyanık olmanız lazım. Fiyatlarınızda da çelişkilerin olmaması lazım. Misafirlerinizin sizi arayıp "yaa sizin sitede ki fiyatlar daha pahalı" ya da "booking.com daha pahalı fiyat veriyor" ya da "ben booking genious kullanıcısıyım bende fiyat şöyle görünüyor" gibi çelişkiler sizin itibarınızı zedeler, misafirleriniz güvenlerini kaybeder ve müşteri kaybedersiniz.
Bir diğer konu ise sizin sürekli booking.com ve tripadvisor gibi sitelerin reklamlarını yapıyor olduğunuz gerçeğidir.
Misafir otele girdi kapıda stickerlar işte bizim tripadvisor puanımız şöyle, bizim booking.com puanımız böyle, biz şu siteden mükemmellik sertifikası aldık, mükemmel olduk. Neden kendi sitenizin reklamını yapmak yerine bu tarz acentelerin reklamını yapıyorsunuz ki?
Farkında değilsiniz fakat misafirlerinize bir dahaki sefere bize booking.com'dan rezervasyon yap mesajı veriyorsunuz. Onların reklamını yapıyorsunuz. Booking.com'da 8.7 puan almış olmanız kimsenin umrunda değil. Mükemmelik sertifikanızın olması da kimsenin zerre kadar umrunda değil. Oturduğum sokağın karşısındaki bir kebapçının, içtiği sigara külünü ocağında söndüren bir mangalcısı var. Kapılarında tripadvisordan gelen kocaman "Certificate of Excellence" stickeri var.
Burada gerçek olan şey tripadvisorun size reklamını yaptırdığıdır, sizin mükemmel bir işletme olduğunuz değildir.
Bakın örneğin Pegasus bir hava yolu şirketidir ve şirket kuralıdır; pilotlar anonslarını bitirmelerinin ardından "Sevgili yolcular kampanyalarımızdan ve avantajlarımızdan faydalanmak için lütfen flypgs.com'u ziyaret edin" diye anons geçerler. Hostesler aynı şekilde flypgs.com'u ziyaret edin der. Tuvaletlerinde bile flypgs.com yazılı stickerlar vardır.
Çünkü bu bir algı meselesidir. İnsanların algısına bunu işlersiniz. Belki bu yazı daha sonra aklınızda kalacak ama bu siteyi takip etmiyorsanız bir daha hatırlamayacaksınız. Halbuki Mekangunlugu.com'un logosunu bir kaç yerde daha görseniz, ben algınıza oynayıp size bu logoyu bir kaç yerde daha göstersem; örneğin remarketing yapsam, Google reklamı kullansam ve buradan sonra gideceğiniz sitede benim logomu görseniz, sizi kazanmış olurum. Sizi buraya tekrar getirebilirim. Şanslısınız ki buna şu an ayıracak bütçem yok. ☺☺
O yüzden otelinizde, resepsiyon deskinde bulunan o puan standlarını bir an önce kaldırın. Stickerları yok edin. Bizi tripadvisor'da booking'de değerlendirin mesajları vermeyi bırakın. Kendi markanızın reklamını yapın, acentelerin reklamını değil. Onlar sizden çok daha fazla kazanıyorlar zaten.
Bu konularda yazmaya başladığımda pek konu bütünlüğü sağlamıyorum, affola. Bu konularda bildiğim çok fazla şey var ve hani anlarsınız ki bir üniversitede profesör olmadığımdan bu bilgiler düzenli bir şekilde durmuyor, yani haliyle düzenli bir şekilde de yazılması zor oluyor.
Ancak eğer sorularınız varsa biz bunlara buradan cevap vererek size yardımcı olmaya çalışabiliriz. Bir otel çalışanıysanız kendi sitenizden nasıl satış yapmanız gerektiğiyle alakalı kafanızda sorular varsa aşağıdaki yorum bölümünden bize bildirin ya da iletişim sayfasından bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazıyı, ilgisini çekeceğini düşündüğünüz otel çalışanlarına ve ya otel sahiplerine göndermek için aşağıdaki butonları kullanabilir, mobil siteden giriyorsanız whatsapp ya da viber üzerinden de gönderebilirsiniz.
Nefis bir yazı. Gerçekten de, bir çok otel yöneticisine ve sahibine okutulmalı.
YanıtlaSil