Raw Food Nedir? Çiğ Beslenmenin Faydaları


Raw food yani çiğ yiyecek, çiğ sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin kökeni aslında çok eskilere dayanıyor. İlk insanların ateşi bulmalarından önceki dönemde çiğ sebze ve meyveler ile beslenmeleri üzerinden yola çıkılarak raw beslenme modeline, öze dönme anlamı yükleniyor.

Arkasındaki fikir şu ki yiyecekleri belli bir ısıya maruz bırakmak sahip oldukları hemen hemen bütün besin değerlerini ve doğal enzimleri öldürmek anlamına geliyor. Besin maddelerini öldürmenin yanı sıra doğal enzimleri de öldürüyor olmak tam bir felaket çünkü bu enzimler bir çok kronik hastalıkla savaşıyor. Kısaca belirtmek gerekirse, yiyeceğinizi ısıttığınızda otoimnün yani bağışıklık sisteminizi ateşe atıyor oluyorsunuz. Görünen o ki aslında insan vücudu zaten pişmiş yiyecekleri hazmetmek konusunda çok zayıf kalıyor. Bu konuya da ileride değineceğim.

Bazı raw beslenme fanları ve diyetisyenler, yiyecekleri pişirmenin onları toksik bir hale getirdiğini dile getiriyor ve çiğ beslenmenin migrene, alerjilere iyi geldiğini, bağışıklık sistemini yükselttiğini belirtiyor.


Neler Yiyebilirim?

Raw beslenme modelinde çiğ sebze ve meyve yiyebilirsiniz. Benim görüşüm raw diyeti uygulamak ile beraber bakliyat tüketiminin de yararlı olacağı yönünde. Glisemik indeksi yüksek, şeker, tuz, hamur, sodyum, yüksek kalorili ve sindirim sistemini aşırı yoran yiyeceklerden uzak durularak yapılan bir diyet sizi son derece sağlıklı kılar ve yaşam kalitenizi yükseltir.

Kilo Verebilir Miyim?

Genellikle et ağırlıklı beslenen, yemek yemeyi seven biri olarak bu yazıyı okuduğunuzu kabul ediyorum. Glisemik indeksi yüksek yiyecekler kan şekerini arttırır ve kan şekeri yüksek olan insanlar kendilerini sürekli aç hissederler. Glisemik indeksi en düşük yiyecekler ise çiğ meyve ve sebzelerdir (karpuzun biraz yüksektir). Aslında bizim doyumsuzluğumuz yanlış beslenmemizden kaynaklanıyor. Raw yani çiğ beslenme modeline başlayan bir birey elbette kilo verecektir.

Çiğ Beslenmenin Yararları Nelerdir?

Ucuzdur. Sebze ve meyveler diğer yiyeceklere göre elde etmesi en ucuz gruptur. 
Bağışıklık sistemini sürekli güçlü tutar. Hazmetmesi çok kolaydır. Güzelce et yediğiniz bir öğünden sonra tahmin ediyorum 4-6 saat civarından tuvalete anca çıkabiliyorsunuzdur. Çiğ beslendiğiniz bir öğünden ortalama 15 dakika gibi bir süre sonra hazmetme işi bitmiş olacaktır. İdeal kilonuza ulaşabilirsiniz. Kanser riskini büyük oranda düşürür. Kolesterol hastaları için ve yüksek tansiyon için çok faydalıdır. Obezitenin önüne geçer. Parkinson hastalığı riskini ortadan kaldırır.

Su

Meyvelerin büyük bölümleri sudan oluşmaktadır. Örneğin salatalığın %96'sı sudur ve sabah kahvaltınızı salatalık ve domates ile yaptığınızda vücudunuza iyi miktarda su almış olursunuz. Ayrıca bu modele ek olarak da günde 3 litre su tüketerek daha sağlıklı bir vücuda sahip olursunuz.

İpuçları

Ben her tuvalet sonrası dışkının rengini kontrol ederim. Çünkü o bana sağlığım hakkında bir çok bilgi verebilir. Aynı şekilde idrar rengi de size sağlığınızla ilgili bir şeyler anlatabilir. Hangi renkler neleri ifade eder tek tek değinemeyeceğim şu anda fakat açık sarıdan beyaza yakın olan idrar renginin vücudun yeterince su aldığının kanıtı olduğunu söyleyebilirim.

Bu konudaki bilgilerimi belli bir sırayla aktarmak konusunda kendimi çok iyi bulmuyorum. Havada kalan kısımları soru cevap şeklinde kapatmak çok daha mantıklı ve siz okuyucular açısından daha verimli görünüyor.

Bu yüzden lütfen sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından bana bildirin, ve çiğ beslenme konusunu daha derinden inceleyip, birlikte tartışalım. Ayrıca eğer yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşmayı unutmayınız.

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.