Hostel kelimesi hem sürekli gezen tecrübeli gezginler için hem de yeni seyahate çıkan acemi gezginler için ranza, para tasarrufu, horlama sesleri, yeni arkadaşlıklar ve yatak böceklerinin bir kelimede birleşmiş hali gibidir aslında. Şaka bir yana, hostelleri en avantajlı kılan yönü çıkılan seyahatlerde konaklama masraflarını minimuma indirmektir. Yani ortak kullanılan odalarda ve otellere kıyasla daha düşük kaliteli bir tesiste konakladığınız için çok düşük fiyatlar ödersiniz. Elbette hostelden hostele de kalite değişiyor ve bunun için önceden seçeneklerinizi gözden geçirmek, iyi bir araştırma yapmak rahat edebilmeniz açısından çok önemli. Şimdi bu yazıda sizlere bir hostelde kalmadan önce bilmeniz gerekenleri, dikkat etmeniz gerekenleri ve nasıl iyi bir hostel bulabileceğinizi anlatacağım.
Gittiğiniz her şehirde, seçebileceğiniz bir çok hostel olduğunu unutmayın, bir hostelde kalmadan önce ne istediğinizi, neye öncelik verdiğinizi iyi bilin
Öncelikleriniz Nelerdir?
Hostel bulabileceğiniz 2 tane büyük websitesi paylaşacağım; bunlardan biri www.hostelworld.com diğeri ise www.hostelbookers.com bu sitelere ek olarak booking.com'u da kullanabilirsiniz. Aynı TripAdvisor'da olduğu gibi bu sitelerde de insanlar kaldıkları hostellerdeki güvenlik, temizlik, kalite, odanın paylaşıldığı kişi sayısı gibi çeşitli servislere puanlar verip, değerlendiriyorlar. Bir hostelde kalmak istiyorsanız eğer bu yorumları okumanız, sizi o hostelde nelerin beklediğini bilmeniz ve önceliklerinize göre seçim yapmanız açısından çok önemli. bir diğer önemli konu ise seçtiğiniz hostelin lokasyonu. Şehrin kültürel merkezine uzak bir hostelde kalmak size ulaşım maaliyetleri doğurur.
Odanızı Kimlerle Paylaşmak İstersiniz?
Maalesef Dünya'nın benim bildiğim hiçbir hostelinde oda arkadaşınızı seçemiyorsunuz. Hostellerde genellikle kızlarla kızlar, erkekler ile erkeklerin kalması durumu oluyor fakat kimle kalacağınıza karar veremezsiniz.
Odanızı Kaç Kişiyle Paylaşmak İstersiniz?
Hosteline göre değişerek hostel odaları en az 3, en fazla 20 kişiliktir ve odayı paylaştığınız kişi sayısı yükseldikçe fiyat her zaman düşer, o yüzden bir hostelde kalmadan önce bunu da göz önünde bulundurun.
Hostel fiyatları da sezona ve haftanın günlerine göre değişir
Daha önceki seyahat yazılarımda da belirttiğim gibi bu artık herkesin bilip, farkında olduğu bir durum ki oteller, hosteller, tatil köyleri vs. tüm konaklama tesisleri bulundukları lokasyonların yüksek sezonlarında fiyatlartını yükseltir. Bilinmesi gereken diğer konu da tüm turizmcilerin buna elbette hostel yöneticileri de dahil haftanın günlerinde fiyatlarla oynarlar. Genellikle hafta sonları fiyatlar iki katına çıkar. Yani rezervasyon yaparken olabildiğince haftanın ilk üç günü yapmaya çalışın çünkü en uygun fiyatlara bu günlerde sabah saatlerinde ulaşabilirsiniz.
En-Suite banyonun, odanın içerisinde olması demektir
Bazılarımız için bu durum çok önemli. Bazı hostellerde banyo ya da tuvaleti kullanmak için odanızı terkedip tesis içerisindeki ortak banyo ve tuvaleti kullanmanız gerekebilir ama kalacağınız hostel en-suite ise bu oda içerisinde tuvalet ve banyo var demektir yani sadece oda arkadaşınızla banyonuzu paylaşırsınız.
Bazı hostellerin duşları gerçekten berbattır
Bazı hostellerin sıradan duşları varken bazıları bu spor salonlarında kullanılan ya da üniversite tipi denilen yan yana duşlara sahiptir. Bazı hosteller de var ki bunlarda butonlar vardır ve bu butona bir kere bastığınızda su 15 saniye falan akıp kesilir ve sıcaklık ayarı yapmak imkansızdır, sürekli butona basmanız gerekir. Bu konuda verdiğim sitelerden mutlaka kalacağınız hostelin yorumlarına bakın, resimlerinden duşları görebilirsiniz ya da bu gibi durumlar varsa birileri mutlaka şikayetini dile getirmiştir.
Bazı hostellerin mutfakları var
Bunu da araştırmanızda fayda var. Kalacağınız hostelde mutfak olması yani yemekleri kendiniz yapmanız durumu yemek masraflarınızı ciddi bir şekilde düşürebilir. Bu konuda ise sadece kullandığınız tabakları, çatal ve bıçakları kullanmadan önce iyice yıkadığınızdan emin olun yeter.
Kahvaltı dahil hosteller de var
Bazı hostellerde kahvaltı dahildir. Şimdi bizim kahvaltı kültürümüz ile Dünya'nın hiçbir ülkesi başa çıkamaz hele ki avrupa ülkeleri kahvaltı konusunda bizden çok başka bir dünyadalar. Ben avrupada kaldığım tesislerde kahvaltılardan maalesef hiç memnun olamamıştım yani bizim ki gibi zengin büfeler falan beklemeyin sakın ama en azından çay, kahve tost gibi basit şeyler ile güne başlama fırsatınız olabilir.
Hostellerin check-in zamanları genellikle saat 2'dir
Erken geldiyseniz eğer büyük ihtimalle odaya çıkmanıza izin vermeyeceklerdir. Check in saatleri genelde 2'dir ve erken gitmeniz durumunda sadece çantanızı ya da valizinizi bırakıp dışarıya çıkabilirsiniz. Hostellerin check out saati ise genellikle sabah 10-11 saatleridir. Bu aradaki boş kalan sürede ise çıkış yapan odalar temizlenir.
Kendi yatağınızı kendiniz yapmak zorunda olabilirsiniz
Lüks tesislerde yataklarınız gittiğinizde hazır olabilir fakat düşük bütçe hostellerde yatağınızı bile siz yapmak zorunda kalabilirsiniz. Hatta check in sırasında elinize çarşaf takımı tutuşturan resepsiyonlar bile gördü bu gözler. Yataklardan bahsetmişken %99 ihtimalle bir ranzada yatıyor olacaksınız.
Bazı hostellerde etkinlikler bile düzenlenir
Dışarı çıkıp şehri keşfedemeyeceğiniz durumlarda unutmayın ki bazı hosteller film geceleri ya da karaoke saatleri gibi aktiviteler, eğlenceler düzenleyebiliyorlar. Bu yeni arkadaşlar edinmeniz açısından inanılmaz bir fırsattır aslında. Çok da keyifli zaman geçirirsiniz.
Benim bir hostelde kalmadan önce dikkat edilmesi gerekenler listem bu şekildeydi. Hosteller özellikle avrupada çok eğlencelidir çünkü genellikle maceracı öğrenciler kalırlar ve yeni insanlar tanımak, yeni arkadaşlıklar, dostluklar kurmak değişik zihniyetler görmek size kendinizi çok iyi hissettirebilir. Bu macerada karşınıza kötü şeylerin çıkma ihtimali ne kadar yüksekse iyi şeylerin çıkma ihtimali de o kadar yüksektir. Eğer sizin de paylaşacağınız ilginç hostel maceranız varsa yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
Maceraseverler için hostelleri tek geçerim ben hep hostellerde kaldım gittiğim yerlede.
YanıtlaSil