Çin Tuzu Zararlı mıdır?
Yediğimiz besinlerde örneğin: 100 gr domateste, 140 mg parmesan peynirinde, 1200 mg balıkta ve mantarda 140 mg kadar doğal olarak serbest glutamat bulunmaktadır. Peki çin tuzu insan sağlığı için güvenli midir?
Gıda katkı maddelerinin tümü uluslararası ve ulusal sağlık otoritelerinin onayı ile kullanılabilmektedir. Gıda katkı maddelerinin güvenliğinin sorumlusu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından oluşturulan "Codex Alimentarius Komisyonu" ve "Gıda Katkıları için FAO/WHO Ortak Uzmanlar Komitesi"dir (JECFA). Ayrıca FDA (Amerika Gıda ve İlaç İdaresi) ve EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) ve daha bir çok gıda güvenliği otoritesi gıda katkı maddelerinin güvenliği, denetimi ve kullanılabilirliği konusunda sorumluluk taşımaktadırlar.
Monosodyumglutamat yani çin tuzu uzun yıllar incelenmiştir ve insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırılmak üzere halen üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
FDA'e göre (Food And Drug Administiration) gıda olmadan günlük 3 gramdan fazla MSG alımı hassas kişilerde baş ağrısı, uyuşukluk, ateş basması, karıncalanma, çarpıntı gibi durumlar yaratabilir.
2007'de Monosodyum Glutamat Consensus Meeting sonuçları European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanmış ve L-Glutamat formunun (GLU) günde maksimum 6.000 mg/kg dozunda güvenli olabileceği bilgisi verilmiştir. 2005 yılı FAO/WHO Expert Komitesi Raporunda Monosodyumglutamat (MSG) kullanılabilir ve kabul edilebilir katkı maddesi olarak yer almaktadır.
Emziren anneler üzerinde yapılan başka bir çalışmada, günlük 100 mg/kg MSG kullanan ennelerin sütünde glutamat miktarında artış olmamıştır ve bebeğin aldığı sütteki glutamat miktarı değişmemiştir.
Çin Tuzu Çocuklar İçin Zararlı mıdır?
Yiyeceklerdeki MSG'yi çocuklar, yetişkinlere göre daha yavaş ve zor metabolize ettiği konusu iddia edilmektedir.
2010 yılında Hindistan Gıda Güvenliği ve Analitik Kalite Kontrol Laboratuvarı ile Gıda Teknolojisi Araştırma Enstitüsü "Yiyeceklerdeki Monosodyumglutamat'ın biyolojik etkilerinden bahsettiği yayınında: MSG bilişsel endokrinolojik ve duygusal anormalliklere neden olmaktadır, çocuklarda bilişsel becerileri etkileyebilir, öğrenme güçlüğüne neden olabilir" ifadeleri yer almaktadır.
Monosodyumglutamat, Türk Gıda Kodeksi Bebek Mamaları 52/2008 tebliğinde, eklenebilecek besin ve katkılar listesinde yer almamaktadır!
Ender Saraç'ın "Çocuğunu Doğru Besle" adlı
kitabında yer alan Çin Tuzu Zararlı mı?
isimli makaleden alıntı yapılmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder