İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, bulunduğu semte adını veren ve bir çok insana istihdam yaratıp, geçim kaynağı sağlayan bu mimari güzellik abidesi bugün hala hem ziyarete hem de ibadete açık.
Biz de sizler için bu kutsal mekanı gezip, bilinmeyenlerini öğrendik.
"6 Minare?"
Sultanahmet Camii'nin batı tarafındaki minarelerinden bir tanesi 2015 yılının ocak ayında renovasyon için yerinden söküldü ve bugün hala bakımı devam ediyor.
Yani cami yaklaşık bir yıldır 5 minareli şekilde ziyaretçilerini ağırlıyor.
"Ramazan Hatimleri"
Sultanahmet Camii'nde her ramazan ayında en az dört kere kuran sesli bir şekilde okunarak hatim ediliyor.
"Vaazlar İngilizce"
Cuma günleri, ramazan aylarında ve her namaz öncesinde caminin hocası ana dilimizde konuşmasını bitirdikten sonra ingilizce olarak da turistlere islamın güzelliklerini anlatıyor.
"6?"
Evet, Türkiye'deki 6 minareli tek cami Sultanahmet camii.
"Temel Atma Modası"
Baya eskilere dayandığını öğreniyoruz bu modanın. Sultanahmet Camii yapımı sırasında Sultan 1. Ahmet bizzat eline kazmayı alarak çalışmalara katılmış. Hatta Sultan'ın kullandığı kazma bugün hala Topkapı sarayında sergilenmektedir.
"Bill Clinton"
Bill Clinton camiyi iki sefer ziyaret etmiş hatta ikinci ziyareti esnasında ziyaretçilere camiyi kendisi tanıtıp, bildiklerini aktarmış.
"Ziyaret Saatlerine Dikkat"
Sultanahmet Camii ziyaretçilere ayrı, ibadet etmek isteyenlere ayrı olacak düzende iki bölüme sahip.
Haftanın her günü namaz saatleri dışında saat 08.30 ile 16.30 arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz fakat bir çok yerli ve yabancı turistin bilmediği konu ise caminin cuma günleri saat 13.30'a kadar kapalı olduğu.
Not: Aşağıdaki uyarı yazısı sadece cuma günleri asılıyor yani ancak gittiğinizde kapalı olduğunu öğrenebiliyorsunuz.
"Blue Mosque?"
Sultanahmet Camii duvarlarını kaplayan yirmi binin üzerindeki mavi iznik çinileri, turistlerin zaman içerisinde bu camiyi Blue Mosque yani Mavi Cami diye adlandırmasına yol açmış.
"Saygı"
Sultanahmet Camii avlusunun batı kanadındaki kapılarından birinde demirden de ağır bir kordon bulunuyor. Padişah atıyla avluya girmek istediğinde bu kordon sembolik olarak onun kendine çeki düzen vermesine ve girdiği kutsal mekana saygı duymasını gerektiğini hatırlatıyordu.
"Sedefkar Mehmed Ağa"
Dönemin padişahı 1. Sultan Ahmet minarelerin altından yapılmasını ister fakat bu istek devletin bütçesini aştığı için caminin mimarı Sedefkar Mehmed Ağa padişahın isteğini "altın" değil "altı" olarak anlamış gibi hareket edip camiyi altı minareli olacak şekilde tasarlar.
0 yorum:
Yorum Gönder