Bugün Sultanahmet'te bulunan Fine Dine İstanbul restoranda Vinkara firması eğitmenleri tarafından Vinkara firmasının küçük bir tanıtımının yapıldığı ve 12 çeşit kırmızı ve beyaz şaraplarının tadıldığı küçük bir toplantı gerçekleştirildi.
Vinkara Şarabın aslen Kiska Holding'in bir alt kuruluşu ve The Marmara oteller zinciri ailesi içerisinde olduğunu öğrenerek başlıyor toplantımız..
Vinkara Şarap macerasına 2003 yılında başlamış. Belki 90-100 senelik markaların eriştiği noktaya erişememişler ama geçen 12 sene boyunca epey yol katedebilmişler.
"Yaşasın"
Türkiye'de şampanya metoduyla üretilen ilk şampanyanın "Yaşasın" olduğunu öğreniyoruz. Yani Vinkara'nın ürettiği, türkiye'nin ilk ve tek şampanyasının ismi "Yaşasın".
"Peki Şampanya Metodu Nedir?"
Köpüklü şarap yapmak için 3 adet farklı metod olduğunu öğreniyoruz;
İlk yöntem beyaz şarabın içerisine gaz enjeksiyonu, yani biraz alkollü bir gazoz elde ediyorsunuz ve bu da en basit ve en hızlı üretim yöntemi.
Diğer bir yöntem ise "Prosecco Yöntemi".
Şarapların yapımında ikinci aşamada fermantasyonun şişenin kendi içerisinde olma durumuna da Şarap Metodu deniyor.
12 adet şarabın hepsini tadamayacağımı bildiğim için içlerinde en merak ettiğim şarapları denedim.
"Hasandede Şarabı"
Hasandede diğer tüm şarap seçenekleri içerisinde çok eşsiz bir yere sahip. Günümüzde başka markalarda kesinlikle bulunması imkansız bir şarap Hasandede. Hasandede şarabının üzümü beyaz bir üzüm ve içimi inanılmaz rahat.
Yanında meyve veya peynir tabağı çok güzel gidebilir bu şarabın. Hatta yanında hiçbir şey olmadan da çok keyifli bir şekilde tüketebilirsiniz.
İçimi çok kolay ve soğuk tüketimi çok keyifli bir şarap.
"Narince Şarabı"
Tokat Erbaa bölgesinde yetişiyor Narince üzümü ve bildiğiniz dolma yaprağı Narince üzümünün yaprağıdır.
Hasandede'ye göre daha aromatik bir üzüm Narince üzümü. Narince şarabı Hasandede'ye göre çok daha gövdeli bir şaraptır.
"Nedir bu gövdeli şarap?"
Gövdeli Şarap güçlü, sert şarap demektir.
"Kırmızı Kalecik Karası Şarabı"
Kırmızı şarap ile aramın hiç iyi olmamasının sebebinin kırmızı şarabın ağırlığından kaynaklandığını çok iyi biliyorum ve hiç sevmiyorum. Kalecik karası da bu düşüncemden beni vazgeçirmeyi başaramadı maalesef.
Kalecik Karası üzümünde aynı zamanda da Roze Kalecik karası yapılıyor.
"Şaraba Rengini Veren Şey Nedir?"
Üzüm mü?..
Kesinlikle hayır. Kırmızı şarab üzümünden roze ve beyaz şarap da üretilebilir. Şaraba rengini veren şey üzüm değil üzümün kabuğudur.
Vinkara şarapları genel olarak gerçekten etkileyici bir tada sahip. 12 şarap içerisinden beşini tatma şansı bulduğum tadımda en çok ilgimi çeken Hasandede oldu.
İçimi çok kolay, insanı yormayan ve çok keyif veren bir tada sahip. Ayrıca yanında meyve yada peynir tabağı ile de gayet güzel gidebilir hatta sade bile çok keyifli bir şekilde içilebilir.
Elbette en iyi şarap insanın en sevdiği şaraptır derim hep.
Kadehinizden en sevdiğiniz şarabınız, yüzünüzden gülümsemeniz eksik olmasın dostlar!
Fine Dine İstanbul Restoran web sitesi;
Vinkara;
0 yorum:
Yorum Gönder