Kemaliye (Eğin) Dut Ve Dut Pekmezi

  Sirha Fuarı Metro Standında konuşma şansı yakalayan Eğin Tour sahibi Latif Yalçıner firmasının hizmetleri ve Eski adıyla Eğin yeni adıyla Kemaliye ilçesindeki Dut ve Dut Pekmezi üreticiliği hakkında konuştu.

Kemaliye'de dut çok meşhur, geçmişte de Eğin ilçesinin ipek yolu üzerinde bulunmasından dolayı halk dut sayesinde refah seviyesini yükseltebilmiş. Latif Bey zamanında bir teneke dutun beş misli buğdaya denk düştüğünü söylüyor..

Latif Yalçıner dededen kalma bahçesinde ürettiği dutlar için de organik sertifikası almaktan geri durmamış ve dedelerinden kalan bu mirası yaşatıp daha da ileriye götürebilmek, insanlara istihdam sağlamak için yıllarca çalışmış.

Latif bey bu işin gelişiminin ancak popülasyon ile olacağını ve yaptığı işi iyi bilen nüfus ile olacağını söylüyor fakat ne yazık ki dut ve dut pekmezi üreticiliği Eğindeki göç sebebiyle eskiye göre bugün çok daha kötü bir durumda.



"Neden Kemaliye (Eğin) Dut Pekmezi?"

Kemaliye'de üretilen dut pekmezi, kurutulmuş beyaz duttan yapılıyor fakat diğer yörelerde beyaz dut değil taze dut kullanılıyor. Kurutulmuş duttan yapıldığı için de diğer yörelerde yapılan dutlardan 4-5 misli daha pahalıdır Eğin Dut Pekmezi.

Ayrıca Kemaliye Dutları şırası çıkıncaya kadar kaynatılır ve mevsimine göre evlerin damlarında 4-5 gün kurutulmaya bırakılır.

Kemaliye'de dut pekmezi üreticiliği bir hız kazanmadığı, endüstriyel bir hal almadığı, yani hala evlerde yöre halkı tarafından üretildiği için geçmişten bugüne aynı lezzeti taşıyabilmiş.


Latif Yalçıner aynı zamanda yöre ile ilgili güncel bilgiler de paylaştı. Dut ağaçlarının sağlam ve uzun ömürlü ağaçlar olduğunu öğrendik. Ayrıca Kemaliye (Eğin) halkı da günümüzde hala yeni ağaç dikimi yapıyormuş.
Dut ve Dut pekmezinin günümüzde ortalama fiyatı 20-25 lira civarlarında.


Yolunuz Erzincan Kemaliye (Eğin) tarafına düşerse mutlaka bu lezzeti denemeniz gerektiğini unutmayın!!!

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.